Doktersassistent mbo-4

Een doktersassistent heeft een divers takenpakket en krijgt te maken met verschillende patiënten en situaties. Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor een patiënt, bijvoorbeeld wanneer jij de telefoon opneemt. Je bepaalt dan of iets spoed is of niet. Ook plant een doktersassistent het spreekuur en handelt deze bepaalde zorgvragen van de patiënten af.

Als doktersassistent voer je kleine medische handelingen uit, zoals het afnemen van bloed, het verwijderen van hechtingen of het toedienen van injecties. De doktersassistent staat in direct contact met de patiënt en de behandelend arts en vormt een onmisbaar onderdeel van de praktijk.

Geen werkplek maar wel starten met de opleiding?
Heb je nog geen werkplek gevonden, maar wil je wel graag starten met de opleiding? Dan mag je bij ons al starten en krijg je 3 maanden de tijd om een werkplek te vinden. Zo kun je alvast een goede start maken met de opleiding en je opgedane kennis direct toepassen bij je nieuwe werkgever! 

Niveau: mbo-4
Duur: 1,5 jaar
Startmoment: maandelijks starten
Prijs: €4400 per jaar, daarna € 900,- per kwartaal

In samenwerking met

Wat komt er aan bod?

Tijdens de opleiding Doktersassistent mbo-4 krijgt de student alle kennis en vaardigheden aangeboden die nodig zijn om te kunnen werken als doktersassistent. De opleiding start met een basismodule waarin de student leert over anatomie, fysiologie en pathologie.

In module 1 leert de student hoe je de kennis over anatomie, fysiologie en pathologie inzet tijdens het triëren. In module 2 leert de student over hospitality en zorg. Vervolgens leert de student in module 3 medisch-technische handelingen uitvoeren en te assisteren bij medische verrichtingen. Denk hierbij aan het uitvoeren van allergietesten of het afnemen van bloed. In module 4 en 5 leert de student samenwerken en advies geven aan een cliënt, waarna in module 6 dieper wordt ingegaan op de kwaliteitszorg. De student sluit als laatst module 7 af met het onderwerp leren en ontwikkelen.

Aan module 1 en 3 zijn praktijklessen gekoppeld. De student gaat onder leiding van een docent aan de slag met het oefenen van verschillende vaardigheden.

Lesplan

De opleiding tot doktersassistent bestaat uit acht modules. In deze modules leert de student alles wat nodig is om als doktersassistent aan de slag te kunnen gaan.

Tijdens de opleiding volgt de student naast de inhoudelijke kerntaken enkele verplichte onderdelen:

  • 2 of 3 keuzedelen (afhankelijk van de grootte van het keuzedeel)
  • rekenen niveau 4
  • Nederlands 3F
  • Engels
  • loopbaan & burgerschap

Hoe werkt het?

De opleidingen bij Spring Instituut kunnen flexibel en in eigen tempo worden gevolgd. Dit faciliteren we door studenten persoonlijk te begeleiden via een individuele studiecoach en een praktijkopleider vanuit het leerbedrijf.

Iedere periode start met een praktijkscan. Samen met de praktijkopleider bepaalt de student welke vaardigheden hij of zij al beheerst van die periode en welke vaardigheden nog moeten worden geoefend in de praktijk.

Gedurende iedere periode gaat de student aan de slag met het verschillende werkvormen in de leeromgeving. Denk hierbij aan het lezen van theorie, het maken van oefenvragen, het doornemen van online lessen en het maken van praktijkvragen. De student sluit de periode af met het maken van de praktijkafsluiting. Hierdoor is de groei die de student heeft gemaakt goed zichtbaar.

Diploma

De student ontvangt een erkend mbo-diploma nadat hij of zij de opleiding volledig heeft afgerond.

Voor wie?

De opleiding tot doktersassistent mbo-4 is geschikt voor mensen die willen starten met hun carrière als doktersassistent, bijvoorbeeld bij een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, huisartsenpost of polikliniek. Alle benodigde basisvaardigheden en kennis om aan de slag te gaan als doktersassistent komen aan bod. Tevens is deze opleiding geschikt voor mensen die al werkzaam zijn als doktersassistent, maar die nog geen diploma hebben behaald en hun kennis en vaardigheden op de werkvloer willen verbeteren.

Bij Spring Instituut volgt de student de opleiding grotendeels in de praktijk. De student volgt de opleiding in de eigen tijd via een online leeromgeving en past de opgedane kennis direct toe in de praktijk.

Subsidiemogelijkheden

Het is mogelijk om maximaal € 2700 subsidie* per jaar te ontvangen. De subsidieregeling praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die u maakt voor de begeleiding van een student.

*Neem contact met ons op om te vragen naar de voorwaarden.

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.