Video

4 tips om jouw video te laten slagen

Video’s zijn niet meer weg te denken uit het social medialandschap. Door de komst van de smartphone is het heel gemakkelijk geworden om zelf een video op te nemen en die in te zetten in je marketingstrategie. Toch zie je nog veel kwaliteitsverschil tussen de video’s en dat zit ‘m echt niet altijd in de beeldkwaliteit.

Vandaag staan daarom twee vragen centraal: hoe maak je nu een goede video en hoe zorg je ervoor dat de boodschap die jij wilt vertellen overkomt? Onze video-expert Renske helpt je op weg aan de hand van vier tips.

Tip 1: bereid je goed voor

Allereerst is het belangrijk dat je het doel, de lengte en de doelgroep van je video bepaalt. Welke boodschap wil je vertellen of laten zien? En voor wie is deze bedoeld Vervolgens schrijf je op basis daarvan een script, die functioneert als basis van jouw video. Zo’n script kan bestaan uit steekwoorden of uit volledige zinnen, het is maar net wat je fijn vindt.

Bij een interview kun je de vragen die je stelt afstemmen op de antwoorden die jij wilt horen in je video. Denk hierbij ook goed na over de maximale lengte van je video. Kort maar krachtig is vaak key. Houd daar rekening mee als je het script schrijft.

Tip 2: zoek de juiste locatie

Vervolgens denk je na over de juiste locatie, want deze moet wel passen bij het doel en de inhoud van jouw video. Stel je maakt een video over de afdeling administratie op kantoor, dan is een straatbeeld geen geschikte locatie. Kies dan eerder voor een video op kantoor of bij de ingang van het kantoorgebouw.

Zorg voor interessant beeld door diepte te creëren, bijvoorbeeld in de vorm van een ‘doorkijkje’ achter degene die in beeld is. Ook kun je een groepje voor de video relevante spullen gebruiken om diepte te creëren in het beeld, bijvoorbeeld wanneer je enkel een platte muur als achtergrond tot je beschikking hebt. Welke achtergrond je ook kiest: houd het rustig en zorg ervoor dat deze netjes opgeruimd is. Less is more

Tip 3: geluid is net zo belangrijk als beeld

Het beeld is van goede kwaliteit, check! Maar vergeet het geluid niet, die is net zo belangrijk. Ruis of veel achtergrondgeluid kan je hele video onderuithalen en dat is natuurlijk zonde! Een dasspeldmicrofoon kan dit voorkomen; deze prik je rechtstreeks in je mobiele telefoon of camera.

Verder is het belangrijk dat je bij het kiezen van de locatie ook luistert naar de geluiden op de achtergrond: staat de afwasmachine uit? En heb je geen rinkelende armbanden of een tikkend horloge om? Buiten opnemen resulteert al gauw in zó veel achtergrondgeluid dat de persoon in beeld niet meer te horen is, neem indien mogelijk dus binnen op. Zorg voor een rustige omgeving en licht aanwezigen in zodat je niet gestoord wordt tijdens het filmen.

En ook niet te vergeten: ondertitel je video altijd! De meeste mensen bekijken hun social mediakanalen met het geluid van hun telefoon uit. Wanneer je ondertiteling toevoegt aan jouw video, gaat de boodschap niet verloren! Bovendien zorg je er zo voor dat dove en slechthorende mensen de inhoud van jouw video ook gewoon meekrijgen.

Tip 4: Begin gewoon!

Een video maken lijkt vaak een stuk enger dan het is. Al doende leert men; wees niet bang om fouten te maken, want hier leer je alleen maar van! En wie weet gaat het wel veel beter dan je van tevoren had kunne bedenken. Oefen veel en evalueer wat beter of anders had gekund. Zo maak jij uiteindelijk de video die jij voor ogen hebt!
Heb je vragen over online onderwijs of ben je benieuwd wat wij hierin voor jouw organisatie kunnen betekenen? Spring Instituut heeft meer dan tien jaar ervaring binnen flexibel online onderwijs, we helpen je dan ook graag verder. Je kunt ons bereiken via communicatie@springinstituut.nl, we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Wij gebruiken cookies voor doeleinden die staan beschreven in onze privacyverklaring & algemene voorwaarden

Bekijk hier ons concept in vijf minuten.