Puzzelstukjes

Flexibilisering in het beroepsonderwijs bij Spring Instituut

De overheid wil een leven lang ontwikkelen stimuleren en stelt daarvoor een subsidie beschikbaar. Om voor deze subsidie in aanraking te komen, moeten particulier en bekostigd onderwijs de handen ineen slaan. Een leuke uitdaging die nogal wat vragen opriep!

In samenwerking met Spring Instituut organiseerde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap daarom afgelopen maandag (30 september) een (derde) voorlichtingsbijeenkomst over deze subsidieregeling. Centraal stond het thema: ‘Flexibilisering in het beroepsonderwijs voor volwassenen’. Tijdens de bijeenkomst werden alle ins en outs over de regeling gedeeld, was er de mogelijkheid om vragen te stellen en konden deelnemers nieuwe inspiratie opdoen. Wij kregen de eer om onze eigen flexibele programma’s met het grote publiek te delen. We kregen veel positieve en enthousiaste reacties. Dat maakte ons extra trots op ons vernieuwende concept.

De subsidie
Ontwikkelen is een must in deze tijd. We leven in een 24/7 economie en onze (werk)omgeving verandert razendsnel. Ook werknemers moeten blijven groeien, leren en ontwikkelen. Maar hoe? Hoe blijf je jezelf ontwikkelen als je een fulltime baan en een druk sociaal leven hebt? Een belangrijke uitdaging die onderwijsland de afgelopen jaren bezighoudt. Welk onderwijs bied je aan? En hoe ziet ‘flexibilisering in het beroepsonderwijs’ er eigenlijk uit? Deze vragen worden op verschillende scholen en instituten onderzocht. Heel Nederland ziet de essentie van een leven lang leren in, maar échte, grootschalige stappen worden nog te weinig genomen. Daarom publiceerde OCW in september een subsidieregeling:

“De subsidieregeling, die is gericht op publieke en private mbo-instellingen, heeft als doel gezamenlijk flexibele onderwijsprogramma’s te ontwikkelen die aansluiten op de behoeften van werkenden en werkzoekenden. De subsidieregeling bevat een kleine startsubsidie voor de vorming van een samenwerkingsverband en een grotere subsidie voor het ontwikkelen van één of meer flexibele opleidingsprogramma’s”, aldus de site van Dus-i waar de subsidie aangevraagd kan worden. Kortom: door de krachten te bundelen hoopt het ministerie een doorbraak te forceren. Wij van Spring Instituut staan hier 100% achter.

Voorlichtingsbijeenkomst
De intentie en de theorie is natuurlijk mooi! Nu nog de praktijk… Want zo’n nieuwe subsidieregeling roept vragen op. Hoe vind je nou die ideale samenwerkingspartner? En hoe ga je samen aan de slag? Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten deelde OCW alle ins en outs, tips en voorbeelden omtrent flexibilisering in het beroepsonderwijs. Daarnaast presenteerde wij ons concept en verzorgde wij een workshop over de inzet van multimedia. Vol trots deelden wij onze visie op het onderwijs voor volwassenen en dat viel in goede aarde. De deelnemers gingen met frisse inspiratie naar huis en wij hebben heel veel nieuwe, enthousiaste collega’s mogen ontmoeten. We kijken uit naar mooie samenwerkingen! Wil jij sfeerproeven? Bekijk dan onderstaande aftermovie.

 

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Wij gebruiken cookies voor doeleinden die staan beschreven in onze privacyverklaring & algemene voorwaarden

Bekijk hier ons concept in vijf minuten.