Telefoon checken laptop

Laat studenten samen denken!

Studenten leren bij Spring Instituut in hun eigen tijd en tempo. Dit doen zij thuis en op de werkvloer. Eens per maand volgen ze ook een offline les. Ze gaan samen met medestudenten en docent met hun vak aan de slag. De tijd samen is schaars en moet dus goed benut worden! In deze blog bespreken we hoe Spring Instituut de studiebijeenkomsten op een vernieuwde en innovatieve manier inzet.

Sinds 1 januari 2019 zijn onze nieuwe lessen live en de studenten die hiermee kennismaakten waren meteen enthousiast. Zo vertelt onze docente Inge: “Vandaag had ik een student die meteen wat met de tips van zijn klasgenoten ging doen. Hij zou met zijn baas gaan praten over de veiligheid op zijn werk. Hij kwam er tijdens de studiebijeenkomst achter dat ze wel heel erg achterliepen. Ook ging hij uitzoeken hoe het zat met de verzekering. Studenten nemen na deze bijeenkomsten echt to-do’s mee terug naar hun werk!”

Bij Spring Instituut dachten we lang na over een juiste invulling van onze klassikale uurtjes. De studiebijeenkomsten moesten uniek, verfrissend en inspirerend zijn voor onze studenten. Belangrijk was hierbij de koppeling met de praktijk: de lessen moesten meer inzicht geven in wat er op de markt speelt. Door studenten hier samen over na te laten denken, maakten we van de studiebijeenkomsten een unieke toevoeging op de opleiding.

Koppeling met de praktijk

Al onze studenten zijn werkzaam in de retail, logistiek of commerciële sector. Deze sectoren zijn sterk aan verandering onderhevig. Met name door de technologische vooruitgang en een veranderende consument. In de nieuwe studiebijeenkomsten besteden we ruim aandacht aan deze ontwikkelingen. Wat vinden studenten hiervan? En zijn deze trends ook toepasbaar op hun eigen werkvloer?

We stapten af van de standaard rol van de docent. In plaats van kennisoverdrager, is deze bij ons een facilitator. De docent faciliteert het gesprek en de studenten gaan met behulp van elkaar en de aangereikte informatie op zoek naar antwoorden. Dit vraagt om een actievere inzet van de studenten, maar hier steken ze natuurlijk veel meer van op!

Samen spelen

Omdat studenten vaak individueel de opleiding doorlopen, is de studiebijeenkomst dé ideale plek om de interactie aan te wakkeren. We lokken discussies uit en leggen de studenten pittige vragen voor. Het gesprek is hierbij het uitgangspunt en niet het juiste antwoord, want: in de logistiek of retail is er vaak niet één juiste manier. Door ideeën met elkaar te vergelijken, komen studenten samen tot een verbeterde oplossing.

De werkvormen maakten we speels en verrassend: korte opdrachten waarin de studenten individueel, in groepjes of klassikaal met een casus aan de slag gaan. Ook combineerden we verschillende media. Studenten mogen aan de slag met hun mobiel en laptop, maar ook het ouderwetse pen en papier ligt klaar voor hen.

Zie jij het ook wel zitten om met deze lessen aan de slag de gaan? Dat kan! Meld je dan aan als student bij Spring Instituut. Liever eerst een kijkje nemen of met ons in gesprek? Ook dat is mogelijk: de koffie staat altijd klaar!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Wij gebruiken cookies voor doeleinden die staan beschreven in onze privacyverklaring & algemene voorwaarden

Bekijk hier ons concept in vijf minuten.