Tips online leren

5 tips voor succesvol online leren

Online leren is tijd- en plaatsonafhankelijk; en dat is pas één van de vele grote voordelen. Deze flexibiliteit vraagt een sterke mate van zelfstandigheid, discipline en doorzettingsvermogen. Help jouw medewerkers in hun online leerproces door hen te begeleiden en coachen bij het toepassen van deze vijf tips. Zo maken jouw medewerkers online leren tot een succes!

Tip 1: Plan je leermomenten in

Doordat je bij online leren vaak niet gebonden bent aan vaste lesmomenten ligt studie ontwijkend gedrag al snel op de loer: ‘Het is zo mooi weer vandaag. Die online les kan morgen ook wel.’ Plan daarom je leermomenten in. Door het opstellen van doelen, het bepalen van deadlines voor jezelf en het maken van een leerplanning voorkom je dat je langer bezig bent met je studie dan je had gedacht.

Tip 2: Kies voor efficiënte leermomenten

Bij het inplannen van leermomenten, is het belangrijk rekening te houden met je energieniveau. Ben je na het werken vaak te moe om nog aan je studie te zitten? Plan dan je leermomenten bijvoorbeeld op een zaterdagochtend in. Door goed na te denken over efficiënte leermomenten, beperk je de kans dat je op het moment zelf uiteindelijk toch niet de motivatie en tijd kunt vinden om online te leren.

Tip 3: Zorg voor een goede leeromgeving

Ben je thuis je online les aan het bekijken, word je afgeleid door je partner die netflix aan het kijken is. Of de kinderen maken veel lawaai tijdens het spelen. Dit kan erg lastig zijn als jij je wil concentreren. Waar je op school of op je werkplek een goede leeromgeving hebt, is dat thuis niet altijd het geval. Het bekijken van een online les op de bank in je joggingbroek, terwijl je ondertussen je Instagram aan het checken bent, klinkt misschien ideaal... Maar grote kans dat je in die setting niet in de focusmodus komt. Heb jij moeite om je te concentreren? Kies dan een rustige plek met weinig prikkels. Ga bijvoorbeeld naar de bibliotheek of zonder je af van afleidingen.

Tip 4: Betrek anderen bij je leerproces

Online leren wordt vaak gezien als een individueel proces, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Het kan erg motiverend en leerzaam zijn om anderen te betrekken bij jouw leerproces. Doorloop de leeromgeving samen met een studiegenoot of collega. Dit kan face-to-face, maar met alle digitale mogelijkheden ook op afstand. Plan via Zoom een moment in met je studiegenoot en bekijk via schermdelen samen de online les. Stel tussendoor vragen aan elkaar en help elkaar tijdens het maken van oefenopdrachten. Samen leren is niet alleen leerzaam, het is ook nog eens gezellig en het kan helpen als stok achter de deur.

Tip 5: Stel je vragen

De drempel voor het stellen van vragen ligt bij online leren vaak hoger dan bij fysieke lessen. Waar je tijdens een les met een docent gemakkelijk even tussendoor een vraag stelt, voelen sommige studenten zich bezwaart om bij het online leren hun coach of docent een mail te studeren. Dit terwijl het vragen van hulp juist ontzettend nuttig is voor je leerproces. Is iets onduidelijk, heb je twijfels of kun je wel wat hulp gebruiken? Vraag een collega of studiegenootje om hulp. Stel je vragen in de chat of stuur een mailtje. Juist bij online leren is initiatief tonen van belang. Dus schroom niet om je vragen te stellen en zet je docenten aan het werk. Daar zijn ze voor!
Heb jij nog een andere tip voor online leren? Laat het ons weten!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Wij gebruiken cookies voor doeleinden die staan beschreven in onze privacyverklaring & algemene voorwaarden

Bekijk hier ons concept in vijf minuten.