Student entreeopleiding met koffie

Drie redenen om voor een entreeopleiding (mbo-1) te kiezen

Stel je voor, je wilt dat jouw logistieke medewerkers een diploma behalen. Zij zijn al een tijdje werkzaam in het magazijn, maar beheersen de Nederlandse taal nog niet volledig. Kies je dan voor een entreeopleiding (mbo-1) of een mbo-2 opleiding? Wij vertellen je in de blog hieronder waarom het in sommige gevallen juist zo belangrijk is om te beginnen bij de basis en daarom te kiezen voor een mbo-1 opleiding.

In de entreeopleiding wordt extra aandacht besteedt aan de Nederlandse taal en communicatieve vaardigheden. Gedurende de gehele opleiding staat de Nederlandse (vak)taal centraal, perfect voor medewerkers die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Daarnaast kunnen onze studenten kiezen voor het keuzedeel: “Toewerken naar 2F” waarin de basis van de Nederlandse taal en grammatica centraal staat. Waarom het zo belangrijk is om de taalvaardigheid van je medewerkers te stimuleren? Dat lees je in onderstaande drie voorbeelden.

Communicatie op de werkvloer

Je werknemers instrueren hoe een apparaat werkt lijkt vanzelfsprekend, maar wat als je werknemer de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan wordt het een stuk moeilijker! Handgebaren of een half gesprek kan voor veel verwarring en frustratie zorgen. Het kost je waarschijnlijk ook meer tijd dan je zou willen. Daarnaast is het belangrijk dat werknemers onderling goed kunnen communiceren. Een praatje bij de koffieautomaat of tijdens het werken, zorgt voor een betere sfeer. Communicatie op de werkvloer is daarom erg belangrijk.

Veiligheid

Taal speelt een grote rol bij ongevallen op het werk. Volgens de Stichting van de Arbeid wordt 5 tot 10% van de ongevallen op de werkvloer veroorzaakt door taalproblemen. Wanneer een werknemer de Nederlandse taal niet goed beheerst, is de kans groot dat hij of zij de veiligheidsvoorschriften en instructies niet goed begrijpt. Beheersing van de Nederlandse taal zal dus vrijwel zeker zorgen voor een stuk minder ongevallen op de werkvloer.

Minder uitval

Uit onderzoek van Universiteit Antwerpen en Linguapolis, Instituut voor Taal en Communicatie is gebleken dat medewerkers die beperkte kennis van de Nederlandse taal hebben, een Nederlandstalige opleiding vaak moeilijk doorlopen. De lessen worden niet goed begrepen, een werknemer kan antwoorden op examenvragen niet goed formuleren en neemt niet deel aan gesprekken met andere studenten. Dit zorgt vaak voor uitval gedurende de opleiding. Wanneer medewerkers een mbo-1 diploma behalen, gericht op het verhogen van hun taalniveau, is de kans op het positief doorlopen van een opleiding een stuk groter. Ook maakt doorstroming naar mbo-2 gemakkelijker.

Mbo-1 bij Spring Instituut

Spring Instituut speelt met de opleiding mbo-1 Assistent Logistiek in op de medewerker die de Nederlandse taal nog niet goed beheerst. De opleiding is gericht op de Nederlandse taal, maar ook op de logistieke vaktaal. Daarnaast geeft deze opleiding de medewerker de kans om een mbodiploma te halen, waarmee deze vervolgens kan doorstromen naar een volgend niveau. Een medewerker mag starten met mbo-1 wanneer diegene taalniveau A1 heeft. Heeft de medewerker dit nog niet? Dan kan hij of zij starten met onze Taalschool en daarna doorstromen naar mbo-1.

Wil je meer informatie over onze entreeopleiding Assistent Logistiek (mbo-1), De Taalschool of onze andere opleidingen? Klik dan hier of neem contact met ons op via 085 0656156, wij helpen je graag verder!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Wij gebruiken cookies voor doeleinden die staan beschreven in onze privacyverklaring & algemene voorwaarden

Bekijk hier ons concept in vijf minuten.